Harlingen, 4-13 April
Programmaboekje
Parkeren
Contact

Stichting WFD
Waaxenserwei 2
8823 SX Lollum
Kvk: 602 002 35
NL18RABO 0300021216
info@frisiandraughts.com
site: frisiandraughts.com

Groenveld en Baliakin kampioenen bij Dubbel NK

Burgemeester Roel Sluiter reikt de kampioensbeker uit aan Alexander Baliakin.

Harlingen, Piet Bouma, 13 april 2018
Na een bloedstollende strijd, drama, barrage en beslissing op de fel bediscussieerde plus is er vandaag een einde gekomen aan de strijd in het dubbel NK in Harlingen.
De uiteindelijke kampioenen werden Folkert Groenveld (Open NK Fries Dammen) en Alexander Baliakin (NK Algemeen Internationaal Dammen).

Bij de Friese dammers werd gisteren de halve finale gespeeld, waarbij Marten Walinga en Folkert Groenveld hun tegenstanders Hein de Vries en Kees Tijssen in een dubbelpartij wisten te verslaan.
Vandaag de finale tussen Groenveld en Walinga. In de eerste partij kwam Walinga een schijf achter, welke voldoende was voor de winst. En ook in de tweede partij kwam Groenveld als winnaar uit de strijd, toen Walinga met een blunder een combinatie naar dam toeliet. De combinatie organisator en speler was mogelijk toch teveel van het goede. De strijd om de derde plaats werd gewonnen door Hein de Vries, die eveneens allebei de partijen wist te winnen. Vooral de winst in de tweede partij was fraai, toen De Vries door een “ûnderstriker” Tijssen in onoverkomelijke moeilijkheden bracht.

Bij het NK Algemeen ging gisteren de toppartij tussen Alexander Baliakin en Martijn van IJzendoorn na een wederzijdse damafwikkeling vrij abrupt remise. Roel Boomstra maakte daarvan gebruik door in een fraaie partij met een mooi offer van Jos Stokkel te winnen. Martijn aan kop met 14 uit 9, Roel en Alexander daarachter met 13 uit 9 met als extra een plus voor Roel.

Vandaag was dan super Friday the 13th met twee dubbele ronden, waarna de winnaar bekend zou zijn…
In de ochtendronde opnieuw vier(!) beslissingen. Roel Boomstra won van Bas Messemaker met een schitterende vastloper, Jos Stokkel vloerde Nick Hoving in een robuuste aanvalspartij, Alexander Baliakin verzilverde met geduld een overmachtssituatie tegen Wim Kalis en Wouter Sipma wist een gecompliceerde partij tegen Jitse Slump winnend af te sluiten. Martijn van IJzendoorn leek tegen Ron Heusdens in moeilijkheden te komen, maar dit werd uiteindelijk remise evenals de partij tussen Wouter Wolff en Bhiem Ramdien.
Resultaat: Roel leidt met 15+, gevolgd door Alexander en Martijn met een schone 15. Tussen hun ging in de laatste ronde dus de titelstrijd.

In de middagronde was Ron Heusdens het eerste uit tegen Wim Kalis. Een tweede ronde op een dag is teveel voor Ron (ook tegen Roel ging het bij de dubbele ronde mis. Je moet je ook afvragen of belasting van twee partijen op een dag voor denksporters niet teveel is) en Kalis kon via een half-open klassiek na een mooie manoeuvre, naar dam, die beslissend werd.
Ondertussen had Martijn van IJzendoorn risico, veel risico genomen tegen Wouter Wolff. Halverwege werd voor het leven (spreekwoordelijk) van de titelverdediger gevreesd. Uiteindelijk wikkelde Martijn af naar een zes-om-zes waarbij fans van Martijn nog de hoop hadden, dat hij een schijf- en partijwinst zou boeken. Schijn bedriegde evenwel, want er rolde uiteindelijk een gelijkwaardige remise uit.

Bhiem Ramdien gaf favoriet Roel Boomstra aanvankelijk goed partij. In een klassieke positie wikkelde Roel naar een moeilijk eindspel af, waarbij hij met twee schijven achterstand naar dam kon doorbreken. En hoewel er nog remisekansen waren voor Ramdien, kwam er een winnende positie op het bord, met de titel in verschiet. Ex-wereldkampioen Wiersma gaf in de demonstratieruimte ook een exponentioneel fraaie winst voor Roel (die niet op het bord kwam omdat Ramdien een andere zet koos). Ramdien vocht door en plotseling een kreet van Hein Meijer: “Oh, Roel wat doe je nou, de dam gaat eraf”. Grote consternatie in de demonstratiezaal. De kampioen in spé, maakte een verschrikkelijke fout. Bij slagkeuze sloeg Roel de verkeerde schijf en Ramdien ontsnapte met remise. Drama, drama maar nog steeds titelkansen.

Het drama werd nog groter toen Alexander Baliakin, de koele rekenmeester, meteen reageerde door tegen Jitse Slump overtuigend naar een plusremise af te wikkelen. Daardoor was het duidelijk dat er een barrage om de Nederlandse titel moest volgen!
De partijen Jos Stokkel – Wouter Sipma (spannend) en Bas Messemaker – Nick Hoving werden vervolgens remise, waarbij Messemaker (hoewel hij eerder volgens de computerbeesten gewonnen stond) nog een plus scoorde. Jos Stokkel behaalde daardoor een heel fraaie vierde plaats.

De barrage.
Zo rond zeven uur (de prijsuitreiking stond op dat moment gepland) ging de barrage met 15 min. + 5 sec/zet bedenktijd van start (twee partijen) tussen Alexander Baliakin en Roel Boomstra. Na vanaf 09.00 uur ’s ochtends met volle concentratie gedamd te hebben, eigenlijk een onmogelijke opgave voor beide spelers.
Beide partijen gingen vanuit klassieke speltype van start. In de eerste partij leek Roel het betere van het spel te krijgen, ging het eerste naar dam, maar toen bleek winst al niet meer mogelijk. Eventjes dacht men nog aan kansen voor een plus (ook hier belangrijk), maar de spelers kwamen in een drie-om-drie eindspel remise overeen.
In de tweede partij lag het initiatief aanvankelijk bij Roel, maar Alexander bleef als een sluipmoordenaar op zijn kansen loeren. En die kansen kwamen er. Een kleine combinatie (a la Coup Philippe) kwam op het bord. Uit Roel’s lichaamstaal was te zien dat hij er doorheen zat en hij vond niet de juiste verdediging om een plus voor Alexander uit de weg te gaan. Hoofdschuddend bood hij een minremise aan, welk plusje met graagte door Alexander werd geaccepteerd. Een Hitchcock-thriller was er niets bij. In de laatste ronde één zet verwijderd van een derde Nederlandse titel en dan toch nog alles uit handen geven…

Boomstra mag zich troosten met een fantastisch toernooi, waarbij hij technisch misschien wel de beste partijen liet zien, waaruit blijkt dat de vorm wel goed zit. De Rus Shvarzman mag zijn borst nat maken. Felicitaties voor Alexander Baliakin met zijn zevende Nederlandse titel. Waarschijnlijk heeft Alexander tijdens de dertien partijen geen enkele beslissende fout (verschil tussen remise, winst of verlies) gemaakt, wat de degelijkheid van de kampioen demonstreert. Ook felicitaties aan uittredend titelhouder en derde prijswinnaar Martijn van IJzendoorn, die elke partij compromisloos de strijd aanging en het publiek vele malen op de banken kreeg.

Burgemeester Roel Sluiter verrichtte bij de prijsuitreiking (tussen zijn drukke programma, met allerlei afspraken ) ondanks de vertraging om ca. 20.30 uur de uitreiking van de kampioensbekers.
Organisator Marten Walinga bedankte de voortreffelijke medewerking van de gemeente en speciaal de drie bodes, Jan, Henk-Jan en Johannes (de “Brand”), die op de achtergrond ontzettend veel betekend hebben voor de organisatie.

En tot slot gaf hij een groot compliment aan de dammers van het internationale spel: “Fries dammers vinden het internationale spel vaak een remisespel, jullie hebben tijdens dit toernooi laten zien, dat het toch geen remisespel is!”
Vervolgens zag hij kansen in de synergie tussen Fries Dammen en het Internationale spel. “Misschien dat bij het volgende NK in Huissen, de Fries dammers uitgenodigd worden voor een dubbel NK, net zoals wij hier het dubbel NK hebben gespeeld.”

Het monumentale stadhuis, de dammers verlaten de arena.

Dit was de laatste berichtgeving vanuit Harlingen over het dubbel NK. Mogelijk morgen nog een fotoalbum van de prijsuitreiking. Het was mooi. Spelers, organisatie, demonstrateurs en gemeente Harlingen bedankt!

Wedstrijdvoorwaarden
Gemeentehuis Harlingen
Tallship Antigua