Harlingen, 4-13 April
Programmaboekje
Parkeren
Contact

Stichting WFD
Waaxenserwei 2
8823 SX Lollum
Kvk: 602 002 35
NL18RABO 0300021216
info@frisiandraughts.com
site: frisiandraughts.com

Dubbel NK Dammen: Van IJzendoorn loopt uit, Hein de Vries koploper bij Fries dammen

Jos Stokkel meldt zich aan de top na een derde overwinning

Harlingen, Piet Bouma, 11 april 2018
De achtste ronde van het NK Dammen bracht opnieuw vier beslissingen op het scorebord. Wanneer ook de laatste ronden ditzelfde moyenne gaan halen, is dit qua winstpercentage het productiefste NK van de laatste jaren. De frisse zeewind in Harlingen heeft mogelijk ook een frisse wind in het kampioenschap gebracht.
Als eerste was de partij Nick Hoving – Wim Kalis uit. Na een spannende opening vergaloppeerde Nick zich met een flinke flater, waardoor Wim een zeer goedkope dam kon halen.

De partij tussen Roel Boomstra en Jitse Slump kwam verrassend genoeg als tweede over de streep. Boomstra leek in deze partij niet gemotiveerd (ook gezien tijdverbruik). Weliswaar was er een ambitieus begin, maar de ingezette vervlakkingen door Roel werden logischerwijs overgenomen door Jitse, waarna de laveerstrijd een volkomen gelijkwaardige (op de 48e zet zelfs een symmetrische zes-om-zes stand) remise opleverde.

Een klapstuk was het duel Wouter Sipma – Martijn van IJzendoorn. In een gecompliceerde hekstellingpartij, die zeeën van tijd kostte, deed Wouter een poging om Martijn beentje te lichten. In de beslissende fase kon Van IJzendoorn een forcing plaatsen, waarmee hij altijd een doorbraak naar dam kon nemen. Die doorbraak kwam er inderdaad, en hoewel Wouter nog combineerde en volgens het technische rekenbeest Kingsrow remisekansen had, wikkelde Martijn onberispelijk af naar een overmachtseindspel.

Alexander Baliakin kreeg inmiddels optische moeilijkheden toen Ron Heusdens met een Ghestem-doorstoot het bord in vuur en vlam zette. Alexander ging naar de rand, Kingsrow en Sjende Blyn sloegen even uit (misschien gehacked door Ron’s Army) maar even later bleek dat de remisegrenzen niet werden overschreden. Zelfs een plus voor Ron was niet mogelijk.

Jos Stokkel lijkt ook zijn draai gevonden te hebben in Harlingen. Hij boekte een tweede achtereenvolgende overwinning tegen Bhiem Ramdien. Vanuit een vijf om vijf positie bleef hij druk houden en Bhiem maakte een slippertje op de 70e zet, waarna Jos een fraaie motiefwinst op het bord bracht.
Wouter Wolff herstelde zich van zijn nederlaag in de vorige ronde. Hij kreeg druk tegen Bas Messemaker, waarbij het leek dat in een vier om vier stand alles weer grotendeels was geneutraliseerd. Daarna moet iets misgegaan zijn want Wolff realiseerde binnen no time een winnend overmachtseindspel.

Resultaat van dit alles is dat Martijn van IJzendoorn nu de dans leidt met 13 uit 8, gevolgd door Alexander Baliakin met 12 uit 8. Roel Boomstra voelt de hete adem van Jos Stokkel (beide 11 maar Roel heeft het voordeel van een plus). Morgen staan de topduels Martijn van IJzendoorn – Alexander Baliakin en Jos Stokkel – Roel Boomstra op het programma.
En als die kruitdampen opgetrokken zijn, gaan we naar een superfinale op Friday the 13th met een dubbele ronde, die uiteindelijk de apotheose gaat worden van dit kampioenschap.

Open NK Fries Dammen
Lijstaanvoerder Marten Walinga leed gisteravond een gevoelige nederlaag tegen Hein de Vries, die vandaag zijn koppositie op tallship Antigua consolideerde met een winst tegen Herbert Tulleken. Na 15 zetten combineerde Hein naar schijfwinst, waarna Herbert er niet meer aan te pas kwam. Walinga deed het niet veel minder toen Klaas Wiersma na 17 zetten al een schijf inleverde.
David Riupassa kon het niet bolwerken tegen Folkert Groenveld, terwijl Kees Tijssen een zwaarbevochten overwinning boekte op Piet Sikma. Verrassend was de nederlaag van Auke Zijlstra tegen Bauke Dijkstra. Met een typisch Friese finesse, werd “Hollands’ dammer Zijlstra naar de slachtbank geleid.

Momenteel wordt de zesde ronde gespeeld, waarna de vier beste spelers morgen gelijktijdig met de internationale dammers hun halve finale gaan spelen in het stadhuis van Harlingen.

 

Wedstrijdvoorwaarden
Gemeentehuis Harlingen
Tallship Antigua