Harlingen, 4-13 April
Programmaboekje
Parkeren
Contact

Stichting WFD
Waaxenserwei 2
8823 SX Lollum
Kvk: 602 002 35
NL18RABO 0300021216
info@frisiandraughts.com
site: frisiandraughts.com

Status quo bij NK Dammen, Friese dammers brâne deryn

Ron Heusdens (rechts) pakte de eerste plus tegen Nick Hoving.

Harlingen, Piet Bouma, 9 april 2018
De rustdag bij het NK Dammen heeft ervoor gezorgd dat alle deelnemers met nieuwe energie de tweede toernooiweek zijn ingegaan.
Dat resulteerde in zes partijen waar op het scherpst van de snede werd gestreden, maar waarin vrijwel geen fouten werden gemaakt. Vijf partijen eindigden in een cleane remise, Ron Heusdens smaakte het genoegen om de eerste plus van het toernooi te scoren.
Alle ogen waren natuurlijk gericht op het titanenduel Roel Boomstra – Martijn van IJzendoorn.

In een half-open klassieke opening plaatste Martijn een nieuwtje, waardoor beide spelers op eigen kompas moesten koersen. In het vervolg vertrouwde Roel het niet helemaal (mogelijk zou hij in een huisvlijtvariant van Martijn belanden), waardoor de stand na zo’n vijfentwintig zetten vervlakte. De strategische strijd, die daarna ontstond bleef evenwel interessant. Zo rond de vijftigste zet stak men elkaar de loef af met offers en tegenoffers, wat in een vier-om-vier eindspel resulteerde, waarna men tot remise besloot.

Ondertussen was de partij tussen Wouter Sipma en Alexander Baliakin ook in een puntendeling geëindigd. Baliakin kreeg een mooie aanvalsstand, terwijl Sipma ogenschijnlijk zwaktes in zijn verdediging had. Na een afwikkeling rond de dertigste zet verdween ook hier veel materiaal. In het vervolg bleef Sipma gemakkelijk op de been, waarna op de 52e zet de 1-1 op het bord kwam.

De partij tussen Wouter Wolff en Jos Stokkel verliep spannend. Op de 26e zet infiltreerde Jos op veld 28, waarna Wolff een vreemde binding 24/35 kreeg. Met origineel spel belandde Wouter vervolgens op het kerkhof met omsingelingskansen voor Jos. Uiteindelijk accepteerde Wolff een hekstelling, waarna Jos verplicht was een remise-afwikkeling te nemen.

In het strategische gevecht tussen Bhiem Ramdien – Wim Kalis, leek Kalis omsingelingskansen te krijgen. Er ontstond een switch naar wederzijds flankspel, waarbij ook hier in een vier-om-vier de strijd werd gestaakt.

Bas Messemaker en Jitse Slump vochten een zware laveerstrijd uit. Schijven werden continue geruild om in positie te blijven. Uiteindelijk kwam Bas toch in temponood en moest één schijf en nadien nog een schijf offeren om de damlijn te bereiken. Slump zocht verwoed naar een plusje, maar Messemaker vond een oplossing om een cleane remise op het scorebord te noteren.

Ron Heusdens en Nick Hoving (alweer!) zorgden voor de langste partij van de dag. Vanuit een theoretische vertakking van de Keller-variant kwamen er randschijven op 36 en 16. Heusdens bleef fraai met zwart de druk opvoeren, terwijl Nick verraste met het opmerkelijke 39.47-42. De aanval van Ron op de witte korte vleugel nam dreigende vormen aan en Nick moest met een offertje de wedren naar de damlijn openen. Uiteindelijk ontstond een 5 om 3 met twee dammen elk, waarna Nick met een kleine finesse naar een minremise afwikkelde.
Door al deze remises veranderde er weinig aan de stand, al zorgt Ron met zijn plus ervoor dat Jos nu een plaatsje lager geklasseerd staat.

Geen remises in Open NK Fries Dammen
De Friese dammers stonden natuurlijk al een kleine week te popelen om ook met hun Open NK Fries Dammen te beginnen. Tien deelnemers op de startlijst, die om 16.00 uur hun kampioenschap (met sneller speeltempo) op tallship Antigua begonnen met de eerste omloop.
En zij stortten zich als lemmingen op de 100 velden, waarbij vijf spelers al snel over de bordrand duikelden.
De partijen werden hierbij live vanuit het tallship via tablets op internet getoverd.

Het titanenduel was hier de partij tussen Marten Walinga en Folkert Groenveld, twee matadoren in het Friese spel. Al na de 8e zet ontstond door een onvoorzichtige ruil van Folkert een combinatienetwerk, wat Marten op de 16zet schijfwinst opleverde en later ook de partijwinst.

Herbert Tulleken was nog wat eerder uit toen de wat meer ervaren Auke Zijlstra hem op een vijfklapper trakteerde. David Riupassa moest de kracht van de Fries dammer Klaas Wiersma ervaren, toen hij onvoorzichtig het centrum met 7. 32-28 betrad. Binnen no time stond hij twee schijven achter, ook in het Friese spel natuurlijk iets te veel.
Kees Tijssen forceerde tegen Bauke Dijkstra in een acht-om-acht schijfwinst wat voldoende was voor het wedstrijdpunt.

De langste partij was hier het treffen tussen Hein de Vries en Piet Sikma. Halverwege de partij combineerde De Vries met een lichte combinatie naar schijfwinst, maar hij moest nog tot een drie-om-twee eindspel doorspelen voordat hij de overwinning mocht claimen.

Inmiddels, tijdens dit schrijven, wordt de tweede omloop gespeeld, die naar verwachting rond 21.00 uur is afgelopen. Die uitslagen nemen we dan in een volgend verslag mee.

Morgen om 13.00 uur aanvang van de zevende ronde NK Dammen in het stadhuis te Harlingen en om 16.00 uur en 19.00 uur de derde en vierde ronde van het Open NK Fries Dammen op tallship Antigua.
See you then!

 

Wedstrijdvoorwaarden
Gemeentehuis Harlingen
Tallship Antigua