Harlingen, 4-13 April
Programmaboekje
Parkeren
Contact

Stichting WFD
Waaxenserwei 2
8823 SX Lollum
Kvk: 602 002 35
NL18RABO 0300021216
info@frisiandraughts.com
site: frisiandraughts.com

Toptrio pakt de kop in Harlingen

Martijn van IJzendoorn (rechts), na een overwinning op Bhiem Ramdien, nog steeds in de race voor titelprolongatie. (foto Marten Walinga).

Harlingen, Piet Bouma, 7 april 2018
In een zonovergoten Harlingen met in het centrum veel drukte vanwege de traditionele Vlootdag werden vandaag twee ronden van het NK Dammen in het stadhuis gespeeld.
En er werd gespeeld!
In beide ronden opnieuw vier beslissingen. In de ochtendronde was de vrij snelle remise tussen Roel Boomstra en Alexander Baliakin enigszins voorspelbaar. Bij de andere partijen was het volop genieten.

Bhiem Ramdien moest in het late middenspel na een klein foutje de punten inleveren bij Ron Heusdens. Het speltype van een opgedrongen witte schijf op 6 en een rare vleugelopsluiting op rechts werd hem uiteindelijk te machtig. De jeugdige spelers Wouter Wolff en Jitse Slump speelden een fraaie partij aanval versus omsingeling. De witte aanval van Wolff was uiteindelijk doorslaggevend. Jos Stokkel won vanuit een hekstelling van Wim Kalis na een wederzijdse damafwikkeling, met remisekansen. Eveneens een klein foutje werd Wim fataal.
Het treffen tussen Wouter Sipma en Nick Hoving werd na een lange gelijkwaardige partij gewonnen door Wouter, toen Nick met de haven in zicht niet de juiste weg naar een minremise wist te vinden. Martijn van IJzendoorn kwam in een eindspel met bordkansen nog ver tegen Bas Messemaker, maar Bas scoorde met een fraaie finesse een gelijkwaardige puntendeling.

In de middagronde kregen Alexander Shvartsman en Hein Meier in een warme en volle demonstratieruimte ondersteuning van Gabriël Heerema (oud Fries kampioen).
Ook de vaste bode van het stadhuis werd tijdens ochtend-/middagronde een periode afgelost. De spelers en meeste bezoekers zullen het niet gemerkt hebben, maar zij werden toen bediend door kaatslegende Johannes Brandsma. Een Friese topkaatser in de periode 1977-1990, die in die periode ook nog een profcarrière (jawel!) had in België, bij het daar zeer populaire jeu de pelote.
De spelers krijgen evenwel geen ondersteuning/aflossing en moesten om 14.00 uur weer aantreden. Zo’n dubbele ronde is een enorme mentale belasting, maar voor toeschouwers uiteraard smullen.

Het topduel ’s middags was de partij tussen Ron Heusdens en Roel Boomstra.
Boomstra, duidelijk frisser uit de ochtendronde gekomen, pakte het overwicht. De zwarte schijven bleven maar opstomen en na zo’n 30 zetten werd de witte stelling kritiek. Een doorbraak naar dam werd onafwendbaar en Roel wist meteen met een fraaie verwoestende combinatie de partij te beslissen.
Het duel tussen beide Wouters (Sipma en Wolff) was interessant met een hekstelling en vervolgens een korte vleugelopsluiting. De puntendeling na 41 zetten was enigszins abrupt, maar de werkelijke spanning was uit de stelling geslopen.
Bhiem Ramdien zal aan deze zaterdag geen warme herinneringen bewaren. Martijn van IJzendoorn kreeg een voordelige omknelling van zijn kerkhofschijf en volgens Shvarzman was de stand na 34.26-21 enz. technisch al gewonnen geweest. Martijn volgde een ander plan, wat na nauwkeurig afspel in een gewonnen vier-om-één resulteerde.
Jitse Slump en Jos Stokkel kwamen na een merkwaardig klassiekje, waarbij de computerprogramma’s enige tijd in kansen voor Slump geloofden, een gelijkwaardige remise overeen.
Wim Kalis smaakte het genoegen van een overwinning tegen Bas Messemaker. Bas ging in overontwikkelde klassieke stelling met 32…23-29 flink wat risico aan, hetgeen Kalis met een fraaie forcing afstrafte. Messemaker kwam een schijf achter en hoewel het leek dat er flinke compensatie was, wikkelde Wim gedecideerd af naar een gewonnen overmachtseindspel.
Het venijn zat helemaal in de staart. Nick Hoving bleef de gehele partij tegen Alexander Baliakin overeind. De sluwe vos Baliakin loerde op zijn kansen en na 48 zetten kwam het foutje, dat meteen tot een verloren afspel leidde. Voor Hoving eveneens een zaterdag om snel te vergeten.

Het toptrio Van IJzendoorn, Boomstra en Baliakin gaat nu aan de leiding met 8 uit 5. Dark horse Wouter Wolff volgt met 7 uit 5. Ron Heusdens en Jos Stokkel staan al op twee punten achterstand. De “vorentscheidung ist gemacht”.
Morgen mogen de spelers van een welverdiende rustdag genieten. Misschien dat de spelers zich nog in het nachtelijke gedruis van Harlingen gaan begeven of dat men thuis de accu weer gaat opladen. Maandag om 13.00 uur zal men weer fris aan de start staan voor de zesde ronde, terwijl dan ook het Open NK Fries Dammen (om 16.00 uur op tallship Antigua) van start gaat. We gaan nog een schitterende damweek tegemoet!

 

 

Wedstrijdvoorwaarden
Gemeentehuis Harlingen
Tallship Antigua