Harlingen, 4-13 April
Programmaboekje
Parkeren
Contact

Stichting WFD
Waaxenserwei 2
8823 SX Lollum
Kvk: 602 002 35
NL18RABO 0300021216
info@frisiandraughts.com
site: frisiandraughts.com

Slagveld bij derde ronde NK Dammen

Roel Boomstra (zwart) winnaar tegen teamgenoot Wouter Sipma

Harlingen, Piet Bouma, 6 april 2018
De derde ronde bij het NK Dammen in Harlingen heeft een slagveld opgeleverd. Maar liefst vier partijen eindigden in een beslissing, zodat het beslissingspercentage momenteel is opgelopen naar een kleine 45%.
Daarbij een fraaie overwinning van Ron Heusdens tegen Bas Messemaker. Na het onvoorzichtige 25…3-9? lanceerde Ron de prachtige zet 26. 28-22!

Na rijp beraad, want op dat moment herkende ook Bas het combinatie-idee, koos hij toch voor 26….12-18 waarop Heusdens een flitsende dam op het bord bracht. En hoewel de experts nog theoretische remisevarianten op het (analyse)bord brachten, kwam Messemaker er in de praktijk niet meer aan te pas. Een mooie partij, die ongetwijfeld meedingt naar de (nog onbekende) dagprijs.

Ook de titelkandidaten Alexander Baliakin en Roel Boomstra kwamen tot winst.
Baliakin maakte in een aanvalspartij optimaal gebruik van de volle korte vleugel (teveel achtergebleven schijven) van Bhiem Ramdien en had – zo leek het in de analysezaal – de forcings voor het uitkiezen. In gedegen stijl, met de verdediging goed op orde, ging Baliakin uiteindelijk naar dam, waarna de twee punten werden verzilverd.
In het duel Wouter Sipma – Roel Boomstra kwam Sipma na ijzersterk rechtlijnig en positioneel spel van Roel langzamerhand in het nadeel. In een klassieke positie ontglipte Sipma uiteindelijk een blundertje, waarna Roel een onafwendbare doorbraak kreeg. Het afspel werd door Boomstra vervolgens onberispelijk afgewerkt.

Een ware thriller werd de partij tussen de Groningers Nick Hoving en Wouter Wolff. Vanuit een klassieke stelling stootte Wolff door naar “the graveyard”. Hoving had daarna met de zetten 42. 30-25 en 43.35-30 het voordeel kunnen pakken, waarna er nog een dun lijntje met 43…15-20 etc. naar een puntendeling had kunnen leiden. Hoving besloot echter ook naar het kerkhof te gaan, waarna een paar zetten later de zet 48. 22-17? een forcing voor Wolff betekende. Uiteindelijk besloot Hoving in een overmachteindspel de vlag te strijken.

Koploper Martijn van IJzendoorn kwam ditmaal niet tot winst. In een positionele partij waarbij tegenstander Jos Stokkel hem geen centimeter op het bord gunde, kreeg Van IJzendoorn niet voldoende aanknopingspunten. Na 54 zetten besloten beide spelers tot een puntendeling.
Ook in de partij Wim Kalis – Jitse Slump werd het spreekwoordelijke evenwicht niet verbroken. In een klassieke laveerpartij werd geswitchd naar wat flankspel. In een vijf om vijf stand werd ook hier de remise overeengekomen en vermeed men de zoektocht naar een eventueel plusje.

Resultaat is dat er nu drie koplopers (Van IJzendoorn, Boomstra en Baliakin) zijn met 5 uit 3. Heusdens en Wolff volgen daarachter met 4 uit 3.
Morgen een dubbele ronde in het stadhuis van Harlingen (aanvang 09.00 en 14.00 uur) met uiteraard weer commentaar van de analisten Meijer en Shvartsman. Ongetwijfeld zal er weer vuurwerk op de honderd velden worden getoverd.

We nodigen iedereen van harte uit om in de raadszaal en burgerzaal van Harlingen een en ander live mee te maken. En neem de familie mee! Van 11.00 tot 17.00 uur is er de traditionele Vlootdag in Harlingen waarmee de start van het zeilseizoen van de bruine vloot feestelijk wordt ingeluid. Rond Havenplein en Zuiderhaven (op een steenworp afstand van de Noorderhaven, de speellocatie van het NK Dammen) zijn allerlei activiteiten, terwijl in de Zuiderhaven klippers, tjalken en schoeners komen te liggen. En er is zelfs de mogelijkheid om een stukje mee te varen op één van de schepen op het Wad!

Wedstrijdvoorwaarden
Gemeentehuis Harlingen
Tallship Antigua