Harlingen, 4-13 April
Programmaboekje
Parkeren
Contact

Stichting WFD
Waaxenserwei 2
8823 SX Lollum
Kvk: 602 002 35
NL18RABO 0300021216
info@frisiandraughts.com
site: frisiandraughts.com

Van IJzendoorn deelt eerste tik uit

Burgemeester Roel Sluiter doet de eerste zet aan het bord van Roel Boomstra (Foto Marten Walinga).

Harlingen, Piet Bouma, 4 april 2018
Titelverdediger Martijn van IJzendoorn heeft tijdens de eerste ronde van het NK Dammen meteen zijn visitekaartje afgegeven. Hij ging namelijk door waarmee hij in Urk (NK 2017) was geëindigd: winnen!
In een spannende klassieke partij, bracht hij Wim Kalis in moeilijkheden, waarbij het macro-eindspel van 7 tegen 4 (3 schijven en 1 dam) uiteindelijk in een winnend overmachtseindspel van 5 tegen 3 resulteerde. Na 73 zetten gooide Kalis de handdoek in de ring.

De overige partijen waren daarvoor al in remise geëindigd.
Roel Boomstra had mogelijk de suggestie van burgemeester Roel Sluiter (1. 35-30) over moeten nemen, want in het laveerspel dat uiteindelijk na 1. 33-28 tegen Wouter Wolff ontstond, kreeg hij minimale kansen. Alexander Baliakin verraste in een klassieke stelling enigszins met een offer, maar Jos Stokkel riposteerde met een gelijkwaardige remise-afwikkeling naar dam. Wouter Sipma leek met wit tegen Bas Messemaker volop in een half-open klassieke omsingeling te gaan, maar merkwaardig genoeg zette hij zijn plannen niet door. In plaats daarvan kwam er een randschijf op 16 op het bord, waarbij zwart optisch de beste kansen kreeg. Het einde was al met al gelijkwaardig, al vragen wij ons af of Messemaker nog niet voor een plusje had kunnen gaan. Bhiem Ramdien combineerde tegen Nick Hoving bijna tot op de damlijn. Hoving kon evenwel een fraaie verdediging vinden, waardoor Ramdien in remise moest berusten.
Ron Heusdens tenslotte, nam tegen Jitse Slump een mooie aanvalsstelling in, maar Slump wist een en ander feilloos te nivelleren. In een vier-om-vier werd ook hier tot een puntendeling besloten.

Een schrale oogst van één overwinning in deze openingsronde, waarbij het doorzettingsvermogen van Martijn volop werd beloond. Ongetwijfeld heeft een aantal titelkandidaten nog niet het achterste van hun tong laten zien. Toch zullen ze vanaf morgen aan de bak moeten, want anders lijkt het scenario Urk 2017 zich te gaan herhalen. Destijds pakte Van IJzendoorn na twee ronden de kop en moesten zijn collega’s aan de finish na 11 ronden constateren, dat hij ze met vier punten achterstand (en meer) gedeclasseerd had.
Aanvang 2e ronde op 5 april: 13.00 uur. Vanaf 14.00 uur analyses door het duo Shvarzman en Meijer.

Wedstrijdvoorwaarden
Gemeentehuis Harlingen
Tallship Antigua