Harlingen, 4-13 April
Programmaboekje
Parkeren
Contact

Stichting WFD
Waaxenserwei 2
8823 SX Lollum
Kvk: 602 002 35
NL18RABO 0300021216
info@frisiandraughts.com
site: frisiandraughts.com

Dubbel NK Dammen: de internettechniek

Harlingen, Piet Bouma, 2 april 2018
Bij het komende dubbel NK Dammen in Harlingen is de internetweergave natuurlijk van eminent belang. Duizenden liefhebbers volgen via internet uitslagen en partijen op het moment dat hen uitkomt. Supportersbezoek aan de speelzaal wordt steeds minder omdat alles via internet in de huiskamer wordt gebracht.
De organiserende Stichting WFD timmert daarbij flink aan de weg. Zo worden er mooie PDF’s met veel fraaie foto’s ontwikkeld als digitale leaflets/programmaboekjes op haar website.  Ook voor het dubbel NK heeft men weer een mooi programmaboekje gemaakt.

Daarnaast heeft men bij de laatste toernooien Fries Dammen prachtige livestreams uit de speelzaal geproduceerd, waarbij de actie van de spelers (spanning, ontspanning, eigenaardigheden en soms humoristische voorvallen) haarscherp worden geregistreerd.
Hoogtepunt was wel het EK Fries Dammen in Amsterdam waarbij via een 360 graden camera de internetbezoeker zelf het beeld kon beïnvloeden wat hij/zij vanuit de speelzaal op zijn scherm wilde projecteren. Zelfs in de zwaar gesponsorde schaakwereld is dit fenomeen bij mijn weten nog niet ingezet. Onbekend is nog of deze camera’s ook bij het dubbel NK worden gebruikt.

De partijen van het Fries dammen worden tot dusver via tablets (speciaal ingekocht door de stichting WFD) met digitale notatie via applets live op het internet geshowd.
Dit is een andere techniek dan de elektronische borden waarmee de KNDB bij het internationale dammen (finale NK’s) mee werkt. Daarvoor moet een flinke infrastructuur met bekabeling en programmatuur worden aangelegd. Wie bedenkt dat de raadszaal van de gemeente Harlingen een aantal keren moet worden opgeruimd voor gemeentelijke activiteiten, kan zich voorstellen dat dit een flinke organisatorische uitdaging is.
We zijn benieuwd wat de organisatie gaat doen. Immers in het KNDB- convenant rond het NK wordt gesproken over elektronische borden en dat kan ietwat vrij geïnterpreteerd ook een tablet (een elektronisch bord naast het dambord) zijn.
Ondergetekende zou het wel weten, maar die gaat er (gelukkig, zal een aantal mensen opmerken) niet over.

Wedstrijdvoorwaarden
Gemeentehuis Harlingen
Tallship Antigua