Harlingen, 4-13 April
Programmaboekje
Parkeren
Contact

Stichting WFD
Waaxenserwei 2
8823 SX Lollum
Kvk: 602 002 35
NL18RABO 0300021216
info@frisiandraughts.com
site: frisiandraughts.com

Voorbeschouwing NK Algemeen (3)

Harlingen, Piet Bouma, 30 maart 2018
De zeven outsiders. Zoals beloofd aandacht voor de zeven resterende deelnemers aan het NK Dammen, dat aanstaande woensdag van start gaat.

Jos Stokkel (58): de wereldrecordhouder simultaan
We kunnen er niet omheen, om Jos als eerste in het rijtje van zeven te noemen. Ook hij heeft (net als de eerder vijf genoemde favorieten) de titel GMI (Grand Maitre International) achter zijn naam en dat is uiteraard niet voor niks. In 1989 wist hij het NK te winnen. Ook tweemaal deelnemer aan een WK (1984 en 1990) met een gedeelde negende plaats als beste resultaat. Maar de meest opmerkelijke prestatie van Stokkel is natuurlijk het wereldrecord simultaan wat hij in Hengelo op 6 november 2010 vestigde tegen 251 tegenstanders. In het kader van het 100-jarig bestaan van de vereniging Twente’s Eerste werd dit evenement georganiseerd, waarbij de opbrengst geheel ten goede kwam voor de Hersenstichting Nederland. Jos scoorde in 18 uur uiteindelijk 81%, waarmee er een nieuw wereldrecord in de boeken kwam.
Stokkel lijkt bezig aan een tweede damjeugd, waarbij spelplezier mogelijk boven het resultaat gaat. Voor elke deelnemer een tegenstander van formaat, die zich de kaas niet van het brood laat eten.

Jitse Slump (18): de eerste van drie jonge musketiers
Jarenlang heeft Limburg moeten wachten op een speler, die zich weer kan meten met de nationale top, maar nu is Jitse (Flitse!) Limburgs trots. Slump debuteerde vorig jaar in het NK met een prachtige vierde plaats. Afkomstig uit de opleiding van KNDB talentcoach Rik Keurentjes heeft hij een enorme (dam)sprong gemaakt. In 2017 veroverde Jitse de Europese juniorentitel, nadat hij ook al het NK Junioren (voor de tweede achtereenvolgende maal) had gewonnen. De voornaam Jitse doet bij ons het vermoeden rijzen, dat Jitse Friese roots/voorvaders heeft. Misschien dat hij dit zelf nog eens kan uitleggen. Bij ontstentenis van een Friese deelnemer, zou dit voor het Friese dampubliek een extra reden zijn om zijn verrichtingen bijzonder te volgen c.q. te ondersteunen. En laten we wel zijn een “Buter, brea en griene tsiis” met Limburgs accent dat willen we best eens in de speelzaal horen.
Slump kan, als zijn progressie met dezelfde grote stappen doorzet, in de toekomst een gooi doen naar de titel. Vooralsnog denken we dat hij het moet afleggen tegen de kanonnen, maar wat goed is komt snel (Flitse). We laten ons graag aangenaam verrassen!

Wouter Wolff (18): een onstuimige, ongepolijste diamant
Een andere speler uit de stal van Rik Keurentjes is Wouter Wolff. Eveneens een musketier, die de laatste jaren enorme progressie maakt. Tijdens de WK kwalificatie 2017 plaatste hij zich zeer verrassend meteen voor de finale, waar hij indruk maakte. Weliswaar ging er in een paar partijen wel iets mis, maar zijn debuut met een achtste plaats was fraai. Als onze herinnering ons niet bedriegt, zagen wij Wolff voor het eerst tijdens het Seaports Masters 2012 in Delfzijl. Met een jeugdgroepje onder leiding van Danny Staal werd een bezoek aan dit toernooi gebracht. Wolff maakte kennis met demonstrateur Andreas Kuyken en vertelde enthousiast dat hij kampioen wilde worden. En dat hebben we eerder van iemand gehoord…. Wouter is clubgenoot van Roel Boomstra en ongetwijfeld is Roel ook zijn grote voorbeeld. Het zou kunnen dat hij over zes jaar als opvolger is opgestaan. Als debutant in de finale denken we niet dat Wolff meteen het podium gaat bereiken. Maar Wouter is wel een dark horse in het spelersveld, dus wie weet.

Nick Hoving (25): gestaag naar de Nederlandse top
De laatste van de jonge musketiers is Nick Hoving. Zijn carrière verloopt niet zo extreem als beide andere musketiers. Nick lijkt eerder een laatbloeier, die langzaam maar zeker zijn weg naar boven vindt. Ook Hoving komt uit Groningen (club Het Noorden) en zijn grootste successen vierde hij ook in het kampioenschap van de provincie. Maar liefst vijfmaal (2010, 2012, 2013, 2015, 2017) wist hij de titel te veroveren. Ook Nick is debutant in de finale, en gezien zijn langzamere ontwikkeling, zal hij ook hier eerder ervaring opdoen, dan mee gaan strijden om de topplaatsen. Het zou ons niet verbazen dat dit debuut gaat leiden tot veelvuldige deelnames in het NK. Eén keer meedoen, smaakt natuurlijk altijd naar meer.

Bhiem Ramdien (57): van toernooitijger tot NK-finalist
Eveneens een debutant (op 57-jarige leeftijd!) is Bhiem Ramdien. Een graag geziene gast bij (internationale) toernooien, waarbij hij steevast een subtopplekje reserveert tussen de grootmeesters, soms met een uitschieter naar boven. Het plaatsen voor de finale is eveneens een uitschieter, maar als je spelers als Yuriy Lagoda en Ben Provoost in de halve finale achter je laat finishen, is het volkomen terecht. Bhiem straalt – zo zie ik het van afstand – tijdens zijn partijen een grote mentale rust uit. Mogelijk is dit slechts schijn, en is innerlijk het Zuid-Amerikaanse temperament volop aanwezig. Onbevangenheid in deze eerste finale kan tot een verrassing leiden. We zijn benieuwd wat Ramdien’s doel is: volop de strijd aangaan met de toppers of met volle teugen genieten van het damspel in deze nieuwe ambiance. Het kan natuurlijk beide.

Bas Messemaker (35): een hernieuwde kennismaking met de finale
In 2003 en 2005 (gedeeld zesde en gedeeld vijfde) – als onze statistische gegevens compleet zijn – was Bas eveneens deelnemer in het Nederlands Kampioenschap. In 2016 via de Halve Finale (derde) opnieuw een gooi naar de titelstrijd in Nederland wat dus in 2018 (gedeeld eerste) lukte. Messemaker had zijn grootste succes bij het WK Cadets (Aspiranten) 1999 in Frankrijk, waar hij de wereldtitel veroverde. Zo een titel in de pocket bewijst natuurlijk zijn klasse. Of dit genoeg is om tegen de gevestigde orde, met veel ervaring in recente NK’s, volledig een partijtje mee te blazen is afwachten.

Wim Kalis (53): ontwijken van de rode lantaarn….?
Wim Kalis is één van de toonaangevende spelers in de kleine dambond DZHZ (Zuid-Holland-Zuid). Het is zijn derde finale. Eerder speelde hij mee in 1989 en 2015. Met een gedeelde dertiende en twaalfde plaats als resultaat. De halve finales gingen dit jaar voortvarend. Samen met Bas Messemaker sloeg hij na vijf ronden al een gat van twee punten ten opzichte van de concurrentie, zodat hij uitbollend op een finaleplaats afstevende. Wim zal geen aspiraties voor een topklassering hebben. Als speler met de laagste rating is het natuurlijk een uitdaging om die rode lantaarn (met ratingwinst) te ontlopen. We gaan volgen of Kalis dat voor elkaar krijgt. Dat zou al een topprestatie zijn!

Tot zover de deelnemers aan het NK Algemeen. Woensdag gaat het spel op de wagen en kunnen de combattanten elkaar in de haren vliegen. We hopen dat men overloopt van strijdlijst en in Harlingen het beste uit zichzelf kan halen. Dan gaan we een spetterend toernooi tegemoet, met in de tweede fase (vanaf 9 april) ook nog eens het Open NK Fries Dammen. Het wordt genieten op de honderd velden!

Wedstrijdvoorwaarden
Gemeentehuis Harlingen
Tallship Antigua