Harlingen, 4-13 April
Programmaboekje
Parkeren
Contact

Stichting WFD
Waaxenserwei 2
8823 SX Lollum
Kvk: 602 002 35
NL18RABO 0300021216
info@frisiandraughts.com
site: frisiandraughts.com

Voorbeschouwing NK Algemeen (1)

Harlingen, Piet Bouma, 22 maart 2018
Een nieuwe organisatie! Het Nederlands Kampioenschap wordt van 4 t/m 13 april in het stadhuis van Harlingen gespeeld. De KNDB heeft dit jaar de organisatie in handen gelegd van de Stichting WFD (World championship Frisian Draughts), die tot dusver alleen toernooien in de Friese damvariant organiseerde (met als uiteindelijke doel het WK Fries dammen augustus 2018 in Leeuwarden).

Met het Dubbel NK (vrijwel gelijktijdig van 9 t/m 13 april is ook het Open NK Fries Dammen in Harlingen) zet deze organisatie (met als trekkers Marten Walinga en Liuwe Westra) voor het eerst ook een stap naar het internationale damspel. Dat zal wennen zijn voor zowel organisatie als voor de internationale dammers.


Bij de deelname van internationale dammers bij het Fries dammen heeft de (Friese) aanpak van de organisatie al tot opmerkelijke situaties geleid. Eén vermakelijk voorbeeldje: In de finaleronde van het Grutmastertoernooi Franeker 2015 (Internationale groep) wilden de grootmeesters Alexander Georgiev (Rus.) en Aleksej Domchev (Lit.) het na 45 zetten in een drie-om-drie stand voor gezien houden met een remise. Gevolg zou zijn dat Georgiev winnaar werd en Domchev een barrage om de 2e/3e plaats zou spelen.
De organisatie greep in en verordonneerde: “Doorspelen, de stand is nog geen remise.”….
In het tempo van 30 seconden per zet kreeg Domchev daarna de winnende stelling (virtueel toernooiwinnaar), totdat hij op de 61e zet verschrikkelijk misgreep en in een nederlaag moest berusten. Georgiev de toernooiwinnaar en Domchev werd (na barrage) verwezen naar een vierde plaats….

De Nederlandse dammers zijn gewaarschuwd. Het kan zomaar zijn dat bij een remiseaanbod na de 40e zet een (Friese) opmerking komt: ”Doordammen, dit is nog geen remise!”
Wijlen Jannes van der Wal zou het schitterend vinden.

Foto: Aleksej Domchev (l.) in actie tijdens de bewuste partij. Daarnaast Martijn van Gortel, die de barrage om de derde plaats van Domchev wist te winnen.
Fotograaf: archief Piet Bouma.

Wedstrijdvoorwaarden
Gemeentehuis Harlingen
Tallship Antigua